Ez volt a sláger!

05-04-2011
Nagy népszerűségnek örvendő sorozatunkban a múlt nagy slágereit keressük elő és mutatjuk meg. Kalandozzatok velünk az időben és ismerjétek meg, milyenek voltak az igazi nagy slágerek egykor. A remek lemezlovas BanDJ ismét nem volt rest és megérkezett az aktuális retro csemegével, ami nem más, mint Zalatnay Sarolta – Óh, ha milliomos lennék.
Zalatnay Sarolta, a magyar zenerajongók által Cini becenéven is ismert művésznő a poptörténelem egyik legnagyobb dívájaként indult el a zenei élet rögös útján. A szülei által szorgalmazott operaénekesi pályát egy gyerekkori mandulaműtét ugyan áthúzta, de az ennek eredményeként megmaradt rekedtes hang annál nagyobb ajándéknak bizonyult – neki és a közönségnek is.

A zenei szakemberek és kritikusok által is egyik legjobb orgánumú énekesnőnek tartott Zalatnay Sarolta már 1963-ban megismerkedett Komár Lászlóval és az énekes Scampolo csapatával is fellépett, de országosan az 1966-os Táncdalfesztiválon robbant be a köztudatba a „Hol jár az eszem” című dallal, a következő év fesztiválját pedig meg is nyerte a „Nem várok holnapig” dallal, amelyen az Omega együttes kísérte. 1971 Táncdalfesztiválján a „Fák virágok fény” lírai eposszal vittel el a fődíjat. Egyúttal bebizonyította, hogy előadói képességei egyedülállóan sokoldalú művészt takarnak. Blues, rock, pop, romantika… Cini mindenben profi módon tud-tudott maradandót alkotni.

Tehetségét megcsillogtatta számos filmben (Ezek a fiatalok, Szép lányok ne sírjatok, A kenguru), valamint íróként is bizonyított: 11 könyve között több is olvasottsági rekordokat döntögetett. Mi mégis elsősorban utánozhatatlan hangjáért és feledhetetlen dalaiért szeretjük, amelyek száma kifogyhatatlan. „Tölcsért csinálok a kezemből”, „Hol jár az eszem”, „Nem várok holnapig”, „Hosszú forró nyár”, „Félteni kell”, „Fák, virágok, fény”, „Mindig kell egy barát”, Nem vagyok én apáca”…
Mai slágerünk Cini egyik igen népszerű dala, a maga idején az ifjúság egyik nagy kedvence lehetett: „Óh, ha milliomos lennék”. Lovas Róbert és S. Nagy István szerzeményéből ma is árad az energia. A III. Táncdalfesztiválon felcsendülő sláger megszólal a készülő BanDJ Retro Collection 2. egyik rock n roll-os Minimixében is.

Forrás: Zene.hu